Μπορεί οι Βρετανοί, που θα ψηφίσουν λόγω παράτασης του brexit στις ευρωεκλογές του Μαΐου, να μην γνωρίζουν ακόμα αν θα μείνουν τελικά εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ωστόσο απολύτως βέβαιοι για κάτι άλλο: Ότι μέχρι το 2050 θα έχουν πετύχει μείωση των αερίων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 80% και ότι επίσης μέχρι το 2025 θα έχουν καταργήσει εντελώς τις σωληνώσεις φυσικού αερίου στις καινούργιες κατασκευές τις οποίες και θα υποκαθιστούν πλέον από αντλίες θερμότητας, καθώς θεωρούνται πολύ πιο αποδοτικές και οικονομικές τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη!
Σε μία περίοδο που στην Ελλάδα, μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα του «υπερ-χορταστικού» μας ήλιου για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή μας αυτονομία, η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας προβληματίζει: Πώς είναι δυνατόν η Αγγλία να αξιοποιεί τόσο καλά τον… ανύπαρκτο συχνά ήλιο της κι εμείς εδώ να ψαχνόμαστε ακόμα με το λιγνίτη;
Στον σχετικό προβληματισμό απαντά ο κ. David Parsons, γέννημα-θρέμμα Βρεττανός και ειδικός του τομέα της ενέργειας από τον ήλιο αφού διευθύνει εμπορικά, μια μεγάλη αγγλική εταιρεία την SOL X EΝΕRGY που προωθεί την ηλιακή τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο. Τον κ. Parsons, είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να συναντήσουμε στην Αθήνα με την ευκαιρία παρουσίασής του σε συνέδριο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία αλλά και επίσκεψης στον Έλληνα εταίρο της εταιρείας του, που είναι η HELLAGRO (προϊόντα γεωργικών εφαρμογών και βιομηχανικής συσκευασίας) και η θυγατρική της εταιρεία συμβούλων εξοικονόμησης ενέργειας YouSave.
Ιδού τα επίκαιρα συμπεράσματα της σχετικής συζήτησης:
-Εξηγείστε μας λοιπόν , πώς είναι δυνατόν στην Αγγλία όπου η ηλιοφάνεια κάθε άλλο παρά μεγάλη είναι, οι καθημερινοί άνθρωποι να έχουν στραφεί τόσο πού στον ήλιο: Είναι πιο ενημερωμένοι σε θέματα εξοικονόμηση ενέργειας;
«Ναι, απολύτως! Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικές εξελίξεις , ίσως θα έχετε ακούσει για την δραματική μείωση και σταδιακό τερματισμό της συμμετοχής του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή (carbon phaseout). Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των αερίων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 80% μέχρι το 2050. Επιπλέον η αγγλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει καταργήσει εντελώς τις σωληνώσεις φυσικού αερίου στις καινούργιες κατασκευές. Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί, από μελέτες, ότι οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ πιο αποδοτικές και οικονομικές λύσεις για θέρμανση και ψύξη.
Οι παραπάνω στόχοι έχουν σήμερα μετατραπεί σε αληθινό πάθος σε ολόκληρη την βρετανική επικράτεια. Η μάχη μάλιστα δεν αφορά μόνον τους στόχους αλλά και την απόκτηση «πράσινων» πιστοποιητικών».
-Από τη δική σας πλευρά πώς αξιοποιείτε αυτές τις εξελίξεις;
« ‘Εχουμε αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα που ονομάζεται ThermX το οποίο έχει ήδη συμβάλει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Λόγου χάριν, στα πλαίσια συνεργασίας μας με την μεγαλύτερη εσωτερική φάρμα αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης , βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική Αγγλία, καταστήσαμε το σύστημα ψύξης τους, ενεργειακά βιώσιμο. Υπολογίζουμε ότι αν και η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη από ότι στην ηπειρωτική Ευρώπη, εντούτοις έχουμε μεσοσταθμικά 4 ώρες ημερησίως, που συμβάλλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση όπως γνωρίζουν άλλωστε και όσοι υλοποιούν ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά».
– Τεχνικά πώς επιτυγχάνεται αυτό;
«Αρχικώς το σύστημα ThermΧ σχεδιάστηκε για να προσφέρει θεαματικές εξοικονομήσεις στους συμπιεστές των μηχανημάτων, το πιο ενεργοβόρο σκέλος κάθε ψυκτικού μηχανήματος. Μία τυπική εξοικονόμηση για τις ώρες αιχμής ζήτησης που συμπίπτουν και με τις ωραίες βέλτιστης ηλιακής ακτινοβολίας στη χώρα σας την Ελλάδα, είναι της τάξης του 78%! Αλλά τα πλεονεκτήματα δε σταματούν εδώ. Υπό κανονικές συνθήκες κάθε ψυκτικό μηχάνημα ζορίζεται περισσότερο τις ώρες αιχμής, που όπως ήδη ανέφερα είναι και οι ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Μέσω λοιπόν του συστήματος ThermX συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Τη στιγμή δηλαδή της μέγιστης ηλιοφάνειας, τα ηλιοθερμικά πάνελ αντλούν περισσότερη ενέργεια βελτιώνοντας το προσδόκιμο ζωής όλων των κινητών μερών του ψυκτικού μηχανισμού. Όπου έχουμε εγκαταστήσει το σύστημα ThermX παρατηρούμε αποσβέσεις κατά μέσο όρο στα τρεισήμισι χρόνια, όπου με αναμενόμενη διάρκεια ζωής την εικοσαετία, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως το όφελος μιας τέτοιας επένδυσης»
-Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα; Ηλιοθερμικά πάνελ, ηλιοφάνεια και εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ιδανικός συνδυασμός; Η υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για μια καλή απόδοση;
« Η ηλιοφάνεια φυσικά παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για το σύστημά μας. Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το κόστος της ενέργειας και ειδικά στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά. Αρα οι βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις και γενικά οι τελικοί χρήστες θα πρέπει να βρουν λύσεις με τις οποίες θα αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους ενέργειας, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών, η περιοχή της Μεσογείου θα «αποκτήσει» τουλάχιστον επιπλέον 20 ημέρες το χρόνο με θερμοκρασίες υψηλότερες των 39 ° Κελσίου έως το 2030. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη ώρα να αρχίσει να υλοποιεί κανείς τις απαραίτητες υποδομές που θα του εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διατήρηση πχ. της εφοδιαστικής αλυσίδας ψυχόμενων αγαθών, αλλά και γενικότερα την απαραίτητη άνεση στους χώρους διαμονής και εργασίας. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον αρκετά φιλόδοξο στόχο του 32,5% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ καθώς η οικονομική ανάκαμψη γίνεται ορατή, οι αντίστοιχοι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ηλεκτροπαραγωγή που έχουν πάρει την «χρηματιστηριακή ανηφόρα» επιστρέφουν στα προ ύφεσης επίπεδα, επιβαρύνοντας το σύστημα σημαντικά, γεγονός που θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές. Το σύστημα ThermX μπορεί να συμβάλλει σημαντικά διότι η αποφυγή κατανάλωσης ενέργειας σημαίνει αποφυγή παραγωγής ενέργειας, που είναι πολύ πιο αποδοτική λύση – αν συμπεριλάβει κανείς το βαθμό απόδοσης, απώλειες κλπ»
-Η οικονομική κρίση, έκανε ωστόσο τους έλληνες επιχειρηματίες ακόμη πιο διστακτικούς στο να επενδύσουν γενικά αλλά και σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας ειδικότερα. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση , όπως σωστά είπατε, προωθεί πλέον και με επιδοτήσεις την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Με το θέμα συνολικά της χρηματοδότησης τέτοιων έργων τι γίνεται;
« Αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ειδικά για την Ελλάδα, ο partner μας εδώ, η YouSave, έχει επιτύχει 80% χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού leasing σε ένα πενταετές πλάνο. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ο τελικός χρήστης δεν εκταμιεύει σημαντικούς πόρους από το κεφάλαιο κίνησής του, ενώ η απόσβεση της επένδυσής του ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα. Το δάνειο δε αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση – κατά κάποιο τρόπο είναι ένα σύστημα «pay as you save».
-Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…
«Να διευκρινίσω ότι η δική μας τεχνολογία αποτελεί ανανεώσιμη πηγή και λειτουργεί συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά – με όλες τις άλλες ΑΠΕ. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, είναι σίγουρο ότι μία μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου θα τηρήσει στάση αναμονής. Από την άλλη υπάρχουν οι πρωτοπόροι (early adopters) αλλά και τα πολύ δυνατά διεθνή επιχειρηματικά brands όπως οι Mercedes Benz, Toyota, Cable and Wireless κα, οι οποίοι βλέποντας τα πολυάριθμα case study από ανεξάρτητες αρχές και πανεπιστημιακούς φορείς, μας εμπιστεύτηκαν και άδραξαν την ευκαιρία να πετύχουν μείωση του λειτουργικού τους κόστος και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του περιβαλλοντικού μάρκετινγκ. Η διεθνής αυτή λίστα συνεχίζεται και επαυξάνεται».
-Με βάση την εμπειρία από όλα τα ταξίδια σας ανά τον κόσμο αισιοδοξείτε για την προοπτική της ηλιακής τεχνολογίας και του συστήματός σας στην Ελλάδα; Μην ξεχνάτε ότι εμείς μόλις τώρα βγαίνουμε από δεκαετή ύφεση…
«Η οικονομία σας παρουσιάζει βελτίωση. Προσωπικά βλέπω ένα πολύ ενδιαφέρον 2019 για την εταιρεία συμβούλων εξοικονόμησης ενέργειας YouSave. Οι «θεμελιακές εργασίες» θα λέγαμε, έχουν ολοκληρωθεί, έργα βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς υλοποίηση, ενώ το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, έχει κατανοήσει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, συλλογικά. Με τα προγράμματα επιδοτήσεων , ορισμένα ήδη «τρέχουν» ήδη όπως μαθαίνω προβλέπω ότι τα έργα θα πολλαπλασιαστούν. Έχουμε πλέον το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό από εκπαιδευμένους μηχανικούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και αναμένουμε να αρχίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα του ThermX, όπως άλλωστε κάνουν γνωστές επιχειρήσεις, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, logistics κλπ. σε όλο τον πλανήτη».
Στο κλείσιμο αυτής της συζήτησης ευχηθήκαμε καλό ταξίδι στον συνομιλητή μας ο οποίος επρόκειτο να πετάξει κατευθείαν για Λατινική Αμερική και άθελά μας, ατενίσαμε τον ήλιο που εκείνη την ώρα έλουζε την Αθήνα με το γνωστό χρυσαφί φως. Τι προίκα κι αυτή: Από ρομάντζα και ηλιοθεραπεία μέχρι μπίζνες διεθνούς βεληνεκούς ο ηλιάκος, σκεφτήκαμε. Αλλά να, ευτυχώς που σιγά-σιγά αρχίζουμε να αξιοποιούμε κι εμείς τα πλούσια δώρα της φύσης…
(της Άντας Σεϊμανίδη)
Πηγή: https://energypress.gr/news/d-parsons-sol-x-energy-ta-iliothermika-panel-oi-epidotiseis-kai-i-ellada