David Parsons: Ιδανική αγορά η Ελλάδα για την ηλιακή τεχνολογία και τα συστήματα και τεχνολογίες ψύξης
Η “ΥουSave”- εταιρεία του ομίλου HELLAGRO ήταν ο μεγάλος χορηγός του επενδυτικού φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα», με την ευκαιρία του οποίου παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πρώτες εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιομηχανία και επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου ο κ. David Parsons, Commercial Director Energy– Efficiency– Innovation της SOL X ENERGY ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην εξαιρετική όπως χαρακτήρισε προοπτική που έχουν στην Ελλάδα η ηλιακή τεχνολογία και τα συστήματα και τεχνολογίες ψύξης και εξήγησε πώς λειτουργεί η νέα αυτή επαναστατική τεχνολογία που αντλεί ενέργεια από τον ήλιο για να παράξει ψύξη, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα από τα οποία αποσβένεται η επένδυση, όπως ακριβώς στις λύσεις «Pay as you save».
Την εκδήλωση που οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ, χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας Σκρέκας, υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης, o κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης – πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκπρόσωποι σημαντικών επιχειρηματικών φορέων που υποστήριξαν το συνέδριο. Οι ανακοινώσεις που έγιναν στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαν ευρύτατη κάλυψη στα ΜΜΕ και την παρακολούθησαν συνολικά περίπου 170 στελέχη του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν η κα Γιάννα Νίκου , Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας και ο κ. Γεώργιος Μάρκου, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μ. Βερροιόπουλου, οι πρώτες δυο εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση ΑΠΕ στις επιχειρήσεις προκηρύσσονται εντός Μαρτίου, με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%. Ειδικότερα θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση. Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες, περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης / θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες Ενεργειακών Συμβούλων/. Ελέγχων/ Επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης.
Συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία
Επειδή όμως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Νίκου , οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική βιομηχανία εκτιμώνται σε δεκάδες δις. ευρώ, το ΥΠΕΝ , όπως και οι τράπεζες προετοιμάζουν συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και άλλων πηγών, ακόμα-ακόμα και αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ήδη, όπως ανέφερε η κα Μαβίκα Ηλιού, Διευθύντρια Green Banking & Αναπτυξιακών προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.
Το αίτημα εξαγωγέων και εφοδιαστικής για επενδυτικά κίνητρα
Από τη δική τους πλευρά, οι σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς που υποστήριξαν το συνέδριο ( οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ), ζήτησαν από την Πολιτεία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας : Η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του Συνδέσμου, το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, μετά την έλλειψη ρευστότητας. Συνεκτιμώντας στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία έχει περιθώριο βελτίωσης από 10 – 50%, ο ΠΣΕ είναι ανοικτός στην αξιοποίηση σχετικών κινήτρων τα οποία θεωρεί όχι απλώς χρήσιμα αλλά και αναγκαία ώστε τα ελληνικά προϊόντα να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η κα Σακελλαρίδη, επεσήμανε επίσης, ότι η ενέργεια, αποτελώντας το 28% του εξωτερικού εμπορίου, συνετέλεσε στην εκτόξευση των εξαγωγών το 2018 σε ύψος άνω των 30 δις ευρώ. Για να προσθέσει, ότι το εξωτερικό εμπόριο ενεργειακών προϊόντων ξεπερνάει τα 21 δις ευρώ ετησίως, αν και ο ενεργειακός κλάδος και τα καύσιμα βαραίνουν σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο με περίπου 3,2 δις ευρώ.
Ο κ. Ν. Ροδόπουλος, εκπροσωπώντας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά , αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Logistics στην οποία είναι πρόεδρος, πρότεινε τη δημιουργία βιώσιμων σχεδίων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον τομέα των city logistics και την εξειδίκευση των παρεχόμενων κινήτρων για την «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα, υπενθυμίζοντας ότι το 16% της επιβάρυνσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από τις μεταφορές.
Στην έμφαση που δίνουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, επέμεινε η κα Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, ενώ ο κ. Δ. Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 60% στα λειτουργικά έξοδα των βιομηχανιών-μελών.
Θετική προοπτική για συστήματα/τεχνολογίες ψύξης, ΑΠΕ ,φωτισμό
Η προφανής ανάγκη της ελληνικής βιομηχανίας να προβεί στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς για αύξηση της ενεργειακής της απόδοσης επισημάνθηκε ως ευκαιρία από το σύνολο των 40 περίπου διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με δημιουργικές επενδυτικές αλλά και τεχνολογικές προτάσεις:
Η κα Φ. Καραμάνη, στέλεχος του ΚΑΠΕ, παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας προτείνοντας βελτιώσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκπρόσωποι Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Escos) ανάμεσα στους οποίους εξήγησαν πώς λειτουργούν στην πράξη οι λύσεις «Pay as you save», δηλαδή η αποπληρωμή των σχετικών επενδύσεων μέσα από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται. Ο κ. David Parsons, Commercial Director της αμερικανικής SOLXENERGY, που εκπροσωπείται στην χώρα μας από την YouSave (HELLAGRO GROUP), εξήγησε πώς η ηλιακή ενέργεια αναλαμβάνει το ενεργοβόρο έργο των συμπιεστών σε κάθε σύστημα ψύξης και κλιματισμού, εξοικονομώντας έως και 50% σε χώρες με αντίστοιχη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, ενώ ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών “ΖΕΒ ΑΕΕΥ” δήλωσε αισιόδοξος για την πλήρη ωρίμανση πλέον του «ελληνικού» μοντέλου Esco στη χώρα μας και την εφαρμογή του και στη βιομηχανία. Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Εξοικονόμησης Ενέργειας στη Βιομηχανία παρουσίασαν η κα Νίκη Καραγκουλέ Καραγεώργου, Γενική Διευθύντρια “RES INVEST” και κ. Νεκτάριος Μωραΐτης, Head of Energy Performance- RES Invest ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco- θυγατρικής εταιρείας Ομίλου ΔΕΗ και Αttica Finance αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση ως μοχλό ανάπτυξης της βιομηχανίας. Τον φωτισμό ως «εύκολο» μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία παρουσίασε η κα. Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου, Διευθύντρια Sielight.